Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in /home/mpkeshari/public_html/wp-content/plugins/wpmathpub/wpmathpub.php on line 85
M P Keshari » ENGLISH for NDA/SCRA

ENGLISH for NDA/SCRA

This item was filled under [ NDA, SCRA ]

ENGLISH

OBJECTIVE-MULTIPLE CHOICE

Set-II

A . In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word:

1.CONNOISSEUR:

(a)Ignorant      (b)Interpreter   (c)Delinquent (d)Love of art

2.WRATH:

(a)Jealousy      (b)Hatred        (c)Anger          (d)Violence

B. In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word:

3.SHALLOW:

(a)High            (b)Hidden       (c)Deep           (d)Hollow

4.AUTONOMY:

(a)Submissiveness       (b)Dependence            (c)Subordination         (d)Slavery

C. In each of the following questions ,choose from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences:

5.I.He had a very difficult period during his sickness.

II. Kanti’s father advised him that IAS was a career worth attempting.

(a)Competting             (b)Trying         (c)Intending                (d)Contending            (e)Experimenting.

6.I.Some of the edible oils have a high cholesterol level.

II. The forest authorities have failed to control poaching in that area.

(a)Comprise     (b)Possess        (c)Restrain       (d)Contain       (e)Supress.

D. In each question below are given two sentences numbered I and II .In these sentences, two homonyms are given in italics type, which may be either miss-spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the italicized words.

Give answer

(a),if only sentence I is correct

(b),if only sentence II is correct

(c),if both the sentences I and II are correct

(d),if I as well as II are incorrect, but both could be made correct by interchanging the italicised words.

(e),if neither I nor II is correct and the sentence could not be made correct by interchanging the italicised words.

7.I.Cannons are used in war.

II.The Geeta deals with high cannons of morality and religion.

8.I.He is respected for his piety.

II. Have pity on the poor.

E. In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

9.A person who does not believe in any religion .

(a)Atheist        (b)Philatelist    (c)Rationalist   (d)Pagan

10.The policy of extending a country’s empire and influence

(a)Imperialism             (b)Capitalism( c)Internationalism       (d)Communism.

F. Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

The last half of my life has been lived in one of those painful epochs of human history during which the world is getting worse, and past victories which had seemed to be definite have turned out to be only temporary. When I was young, victorian optimism was taken for granted. It was thought that freedom and prosperity would speed gradually throughout the world by an orderly process, and it was hoped that cruelty, tyranny and injustice would continually diminish. Hardly anyone was haunted by the fear of great wars. Hardly anyone thought of the nineteenth century as a brief interlude between past and future barbarism.

11. The author feels sad about the latter part of his life because

(a)the world had not become prosperous

(b)he was nostalgic about his childhood

(c)the world was painfully disturbed during that period of time

(d)the author had not won any further victories

12.The victories of the past

(a)filled men with a sense of pessimism

(b)proved to be temporary events.

(c)ended cruelty, tyranny and injustice

(d)brought permanent peace and security

G. Read the following paragraph carefully and answer the question given below it.

The only true education comes through the stimulation of the child’s powers by the demands of the social situations in which he finds himself. Through these demands he is stimulated to act as a member of a unity, to emerge from his original narrowness of action and feeling, and to conceive himself from the stand point of the welfare of the group to which he belongs.

13.The passage best supports the statements that real education –

(a)will take place if the children imbibe action and feeling

(b)will take place if the children are physically strong

(c)is not provided in our schools today

(d)comes through the interaction with social situations

(e)comes from the self-centered approach of  the students

H. Pick out the most effective from the given words to fill in the blank to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

14.The soldiers were instructed to ………………restraint and handle the situation peacefully

(a)exercise       (b)control        (c)prevent        (d)enforce       (e)remain

15.Since one cannot read every book, one should be content with making a………

(a)normal         (b)standard      (c)sample         (d)moderate    (e)judicious

I. In each of the following questions, an incomplete statement followed by some fillers is given.  Pick out the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully:

16.He tames animals because he…………

(a)seldom loves them              (b)is afraid of them     (c)is fond of them

(d)hates them                          (e)wants to set them free

17 How much a man earns is as important as …………….

(a) when does he do so           (b) how does he do it (c) where does he earn

(d) why does he earn of all     (e) how well he spends it.

J. In each of the following questions, a part of sentence is printed in italics. Below each  sentence, some phrases are given which can substitute the italicised part of the sentence. Find out the phrase which can correctly substitute that part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is ‘No correction required’ or ‘No improvement’.

18. All the allegations leveled against him were found to be baseless.

(a) levelled for             (b) level with   (c) level against

(d) leveling with          (e) No correction required.

19. I would gladly accompany your sister if you had asked her.

(a) would have gladly accompanied   (b) was to have gladly accompanied

(c) will gladly accompany                   (d) No improvement.

K. In each of the following questions, some sentences are given which are on the same theme. Decide which sentence is the most preferable with respect to grammar, meaning and usage, suitable for a formal writing in English.

20. (a) The teacher asked the student with a frown on his face, to leave the room.

(b)The teacher asked with a frown on his face the student to leave the room.

(c)With a frown on his face, the teacher asked the student to leave the room.

(d)The teacher asked the student to leave the room with a frown on his face.

21. (a) I was rather impressed by the manner of the speaker than by his matter.

(b) I was impressed by the manner of the speaker rather than by his matter.

(c) Rather I was impressed by the manner of the speaker than by his matter.

(d) I was impressed rather by the manner of the speaker than by his matter.

L. In this type of questions, you are provided with a first and last part of a sentence. The remaining sentence is broken into four parts labeled (P), (Q), (R) and (S). Arrange these parts so as to form a complete meaningful sentence and then choose the correct combination.

22. (1) those who

(P) expect others

(Q) can not treat

(R) should not

(S) others well

(6) to treat them well.

(a) QPRS           (b)QSRP          (c) RPQS          (d) SRPQ

23. If

(P) a foreigner wishes to

(Q) learn standard English

(R) learn English

(S) he will of course,

(a) PQSR          (b) PRQS          (c) PRSQ          (d) SRQP

M. In each of the following questions, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Find the correct spelt word.

24. (a) Psychology     (b) Psykology     (c) Sycology     (d) Sychology

25. (a)Scripture          (b) Skripture       (c) Scripture      (d) Scripcher

ANSWER

1.(b) 2.(c) 3.(c) 4.(b) 5.(b 6.(d) 7.(c) 8.(b) 9.(d) 10.(a) 11.(c) 12.(b) 13.(d) 14.(a) 15.(e) 16.(c) 17.(b) 18.(e) 19.(a) 20.(c) 21.(b) 22.(b) 23.(c) 24.(a) 25.(c).

 

Tagged with: [ ]
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.