Notice: is_plugin_page is deprecated since version 3.1 with no alternative available. in /home/mpkeshari/public_html/wp-includes/functions.php on line 3305

Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/mpkeshari/public_html/wp-content/plugins/wpmathpub/wpmathpub.php on line 85

Notice: register_sidebar_widget is deprecated since version 2.8! Use wp_register_sidebar_widget() instead. in /home/mpkeshari/public_html/wp-includes/functions.php on line 3303

Notice: register_widget_control is deprecated since version 2.8! Use wp_register_widget_control() instead. in /home/mpkeshari/public_html/wp-includes/functions.php on line 3303

Notice: register_sidebar_widget is deprecated since version 2.8! Use wp_register_sidebar_widget() instead. in /home/mpkeshari/public_html/wp-includes/functions.php on line 3303

Notice: register_widget_control is deprecated since version 2.8! Use wp_register_widget_control() instead. in /home/mpkeshari/public_html/wp-includes/functions.php on line 3303
M P Keshari » ENGLISH for NDA/SCRA

ENGLISH for NDA/SCRA

This item was filled under [ NDA, SCRA ]

ENGLISH

OBJECTIVE                                                          MULTIPLE CHOICE

Set – III

  1. Pick up the correct synonyms for each of the following words :

1.PROLIFIC

(a) Plenty         (b) Competent             (c) Fertile         (d) Predominant.

2. TERRIFIC

(a)Big              (b) Excellent                (c) Tragic         (d) Terrible

B. In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word:

3.PRECARIOUS

(a)Dangerous   (b) Safe                      (c)Cautious      (d) Easy

4. DEEP

(a) Elementary (b) Superficial             (c) Shallow      (d) Perfunctory

C. In each of the following questions, choose from the given words below the two sentences, that word which has the same meaning and can be used in the same context as the part given in italics in both the sentences.

5. I. The tree was leaning towards the building.

II. It was willing to accept the first offer made by the shopkeeper.

(a)    sloped        (b) disposed    (c) bent            (d) forced        (e) inclined

6. I. Sam’s ready wit often get him out of tight spots.

II. The task they did was so different that the difference was apparent.

(a)sharp           (b) clear           (c) intelligible  (d)visible         (e)transparent.

D. In each question below are given two sentences numbered I and II. In these

sentences, two homonyms are given in italics type ,which may be either miss-                                                                                                                                       spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the italicised words. Give answer

(a),if only sentences I is correct ;

(b),if only sentence II is correct;

(c),if both the sentences I and II are correct;

(d),if I as well as II are incorrect ,but both could be made correct by

interchanging the italicised words ;

(e),if neither I nor II is correct and the sentence could not be made correct by

interchanging the italicised words.

7.I.Plane living and high thinking should be our motto.

II. Men in the plains are generally less hardy then the hill men.

8.I.He drank a draught of wine

II. Crops failed due to drout.

E. In each of the following questions choose the most suitable “one word” for the      given expressions .

9.To send an unwanted person out of the country

(a)Exclude       (b)Ostracise     (c)Deport         (d) Expatriate

10.Murder of a brother

(a) Patricide     (b) Regicide    (c) Homicide   (d) Fratricide

F. Read the following passage carefully and answer the questions based on it.

The last half of my life has been lived in one of those painful epochs of human history during which the world is getting worse ,and past victories which had seemed to be definitive have turned out to be only temporary. When I was young, Victorian optimism was taken for granted .It was thought that freedom and prosperity would speed gradually throughout the world by an orderly process, and it was hoped that cruelty, tyranny and injustice would continually diminish .Hardly anyone thought of the nineteenth century as a brief interlude between past and future barbarism.

11.During the Victorian age people believed that

(a)there would be unlimited freedom

(b)strife would increase

(c)peace would prevail and happiness would engulf the whole world

(d)wars would be fought on a bigger scale.

12. ‘A brief interlude between past and future barbarism can be interpreted as

(a)a dramatic performance during wars

(b)an interval between cruel wars

(c)a short space of time between two great events

(d)a short period of time between past and future acts of savagery

G. The following question contains a paragraph followed by a question on it. Read the paragraph carefully and answer the question given below it.

The prevention of accidents makes it necessary not only that safety devices be used  Guard exposed machinery but also that mechanics be instructed in safety rules which they must follow for their own protection , and that lighting in the plant be adequate.

13.The passage best supports the statement that industrial accidents

(a)are always avoidable

(b)may be due to ignorance

(c)cannot be entirely overcome

(d)can be eliminated with help of  safety rules

(e)usually result from inadequate machinery

H. Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete

14.How do you expect that country to progress when her government is corrupt, …………and still largely feudal?

(a)devalued (b)dwindling (c)despotic (d)demeaning (e)demobilized.

15.The truck was ————- the traffic and the policeman asked the driver to move off.

(a) failing (b) obstructing (c) obviating (d) hiding (e) disturbing.

I. In each of the following questions, an incomplete statement followed by some fillers is given. Choose the best one which can complete the incomplete statement correctly and meaningfully.

16. ‘Can you lend me a pen, please?’ ‘ —————–‘

(a) Yes, here! (b) Yes, you can! (c) Yes, here you! (d) Yes, here it is!

17.When I met him last year, ———-.

(a)he had married since five years.

(b)he had been married for five years

(c)he was married five years ago.

(d)he had been married since five years.

J. In each question ,a part of sentence is printed in italics .Below each sentence, some phrases are given which can substitute the italicised part of the sentences. If the sentence is correct as it is, the answer is ‘No correction required’ or ‘No improvement.’

18. Is there any place for me to it.

(a) space (b) room (c) area (d) No improvement

19. The summer has set out, and the days are getting warm.

(a) set up (b) set in (c) set off (d) No improvement

K. In each of the following questions, some sentences are given which are on the same theme. Decide which sentence is the most preferable with respect to grammar, meaning and usage, suitable for a formal writing in English.

20. (a) Common people are rather impressed by the style of a speech than by its substance.

(b) Common people are impressed rather by the style of a speech than by its substance.

(c) Rather common people are impressed by the style of a speech than by its substance.

(d) Common people are impressed by the style of a speech than by its substance.

21. (a) He blew out with a gun his brains, bidding his wife goodbye.

(b) He blew out his brains, after bidding his wife goodbye with a gun.

(c) He blew out his brains with a gun, after bidding his wife goodbye.

(d) With a gun, he blew out his brains, after bidding his wife goodbye.

L. In this type of questions. First and last parts of a sentence is provided. The remaining sentence is broken into four parts labeled (P), (Q), (R) and (S). Arrange these parts so as to form a complete meaningful sentence and then choose the correct combination.

22. When he

(P) did not know

(Q) he was nervous and

(R) heard the hue and cry at midnight

(S) what to do

(a) PQRS (b) QSPR (c) RQPS (d) SQPR

23. By this time

(P) at the railway station

(Q) reported mass looting

(R) reports of violence were flooding in

(S) while police dispatches

(a) PSQR (b) QRSP (c) RSQP (d) SQRP

M. In each of the following questions , a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt .Find the correct spelt word.

24. (a) Argument (b) Arguement (c) Argumant (d) Arguemant

25. (b) Exagerate (b) Exadgerate (c) Exaggerate (d) Exeggerate

ANSWERS

1.(c) 2.(d) 3.(b) 4.(c) 5.(e) 6.(a) 7.(b) 8.(e) 9.(c) 10.(d) 11.(c)12.(d) 13.(d) 14.(c) 15.(b) 16.(d) 17.(b) 18.(a) 19.(b) 20.(d) 21.(c) 22.(b) 23.(d) 24.(a) 25.(c).

 

Tagged with: [ ]
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.